top of page

Begeleide meditatie: observeren

Bijgewerkt op: 6 okt. 2022

Observeren kun je leren. Als je aan het observeren bent, ben je in het hier en nu. Hoe vaker je observeert, hoe beter het lukt. Met de 3 body meditatie observeer je het fysieke lichaam, het astrale lichaam en kom je uit bij de ware zelf.

Observeer je fysieke lichaam, je astrale lichaam om uit te komen bij de ware zelf. De ware zelf is de ware jij, degene die observeert.


Het fysieke lichaam is jouw voertuig, welke bestaat uit de 5 elementen; aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Het fysieke lichaam is gebonden aan moeder aarde door de zwaartekracht. Je kunt het fysieke lichaam observeren, de vorm, het gewicht, is het lichaam warm of koud, is er pijn of zijn er andere sensaties.


Het astrale lichaam bestaat uit de 5 zintuigen, de mind en de emoties. Je kunt het astrale lichaam observeren. Observeren of er aanrakingen zijn op de huid, of er smaken zijn, welke geuren er zijn, welke geluiden er zijn en wat voor een beelden er zijn.


De mind met haar gedachten kun je observeren. Welke gedachten komen er voorbij, zonder je er mee te verbinden? Gedachten komen en gaan. Tijdens de Vipassana retraite die ik heb gedaan, leerde ik dat je gedachten kunt vergelijken met wolken. Ze zijn er altijd en veranderen altijd. Gedachten stellen zich samen, zoals een wolk en voor je het weet veranderen ze van vorm en is het een heel andere wolk. Je kijkt naar je gedachten met liefdevolle nieuwsgierigheid. Gedachten komen en gaan in vele soorten en maten, net zoals wolken. Ze gaan altijd voorbij en veranderen continue.


Emoties zijn ook onderdeel van het astrale lichaam. In welke staat verkeerd de mind? Zijn er blije, droevige, boze of dankbare gevoelens? Net zoals gedachten, zijn er emoties die komen en gaan. Je kunt ze observeren zonder je er mee te verbinden, dan zul je merken dat er verschillende lagen zijn van emoties.


Wie is degene die observeert? Dat is de ware zelf, de echte jij. Degene die het fysieke lichaam, het astrale lichaam en de rest van de wereld observeert. Vanuit je derde oog, vanuit daar observeer je. Degene die observeert is vrij van de sensaties van het fysieke lichaam, vrij van de mind met haar gedachten en vrij van emoties. Vanuit daar voel je blijdschap, vrede en liefde.

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page